Frans de Jong van Cafetaria De Oranjehoek vertelt over zijn deelname aan Verantwoord Frituren

Al van jongs af aan staat Frans de Jong in De Oranjehoek. ‘Mijn ouders openden de zaak in 1983, toen ik 8 was. In mijn pubertijd ging ik nog doordeweeks tomaten plukken hier in de kassen en vanaf mijn 18e werk ik hier fulltime.’ Altijd doet hij het werk met plezier, vertelt hij. Zijn vrouw, die makelaar is, springt in de weekends bij. Drie jaar geleden heeft hij de zaak helemaal laten verbouwen en onlangs schafte hij een derde e-bike aan voor de bezorging. Al jaren bakt hij in vloeibare vetten: ‘In mijn ervaring bakt dat lekker droog. Klanten zeggen dat ze mijn patat erg lekker vinden. Dat is wel mijn trots, ja. Smaak is toch het belangrijkste.’ Sinds een paar jaar heeft hij ook een vetmeter, om op het juiste moment het vet te verwisselen. ‘Dat is wel een investering van 400 euro, maar wat mij betreft is dat het waard. Op het blote oog kun je toch niet goed zien wanneer het tijd is voor nieuw vet.’ Frans gelooft erin om z’n eigen ding te doen. ‘En blijf elkaar helpen, hè, ook als ondernemers. Daar komen we samen het verst mee.’

Dit is het eerste verhaal van een serie van vier. Het volgende verhaal staat vanaf 10 oktober 2022 op deze website.