In vloeibare frituurvetten zitten in vergelijking met vaste frituurvetten veel goede, onverzadigde vetten. Deze onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte. Een laag (LDL-) cholesterolgehalte vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Het gebruik van vloeibaar frituurvet of -olie past in het streven van de overheid om verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetzuren. De campagne Verantwoord Frituren steunt het initiatief ‘Alles is Gezondheid’ van de overheid en levert een bijdrage aan het Nationaal Preventieakkoord.

Ja hoor, als u niet te vaak gefrituurde frites en snacks eet en voldoende varieert in uw voeding, dan past ook af en toe een patatje in een gezond voedingspatroon. Zeker als uw patatje gefrituurd is in vloeibaar frituurvet of –olie. Vloeibaar frituurvet of -olie is namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren.
Het advies van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum is om verzadigde vetzuren (in harde vetten) te vervangen door onverzadigde vetzuren (in vloeibare vetten of oliën). Onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte van het bloed en verminderen daardoor de kans op hart- en vaatziekten.

Vloeibaar frituurvet is net als olie vloeibaar bij kamertemperatuur. Het is daarom gemakkelijk in het gebruik. Het wordt meestal verpakt in een kunststof fles, of voor de horeca in een emmer of een bag-in-box. Vast frituurvet is in dozen verpakt, met daarin verschillende wikkels met blokken frituurvet. Vloeibaar frituurvet wordt van plantaardige oliën gemaakt. Voor vast frituurvet wordt soms dierlijk vet gebruikt en het bevat minder onverzadigde vetzuren dan vloeibaar frituurvet of -olie.

Patat gebakken in vloeibaar vet of -olie wordt door vele mensen gewaardeerd in smaak. Dat blijkt uit gegevens van de supermarkt: bijna 90% van de verkochte producten voor in de friteuse zijn vloeibare producten. Ook in cafetaria’s is 88% van het gebruikte frituurvet vloeibaar. Toch bestaat er ook voor vaste frituurvetten, zoals die gemaakt van rundvet, een smaakvoorkeur bij een specifieke groep mensen.

Ja, vloeibaar frituurvet en ook frituurolie zijn heel geschikt om thuis te gebruiken. De meeste Nederlanders doen dit ook al. Het is niet alleen gezonder maar ook makkelijker, bijvoorbeeld bij het vervangen van het vet. Aanbevolen wordt te frituren op 175° C voor een goudgeel resultaat en na 5-7 bakbeurten het vet te verversen. Meer tips en adviezen om thuis verantwoord te frituren vindt u hier.

Onverzadigde vetten verlagen het LDL-cholesterolgehalte, waardoor het risico op hart- en vaatziekten minder wordt. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang producten met relatief veel verzadigd vet te vervangen door producten met relatief veel onverzadigd vet. Onverzadigde vetzuren zitten vooral in oliën, margarine uit een kuipje, vloeibare bak en braadproducten uit een knijpfles, vloeibaar frituurvet, vette vis en noten. Meer informatie over vetten vindt u op de website van MVO – de ketenorganisatie voor oliën en vetten of het Voedingscentrum.

Kiezen voor vloeibaar frituurvet met veel onverzadigde vetzuren en een goed gebruik van deze frituurvetten sluit aan bij het beleid van de Nederlandse overheid en de gezondheidsautoriteiten. Frituren in vloeibaar frituurvet past in een verantwoorde voeding en kan daarom bijdragen aan imago, omzet, marges én de toekomst van de branche.

Veel cafetaria’s zijn al overgestapt op vloeibaar frituurvet. Klik hier voor een recente adressenlijst van de deelnemers van de campagne. Bent u cafetaria-ondernemer en wilt u ook dat uw naam hier tussen komt te staan, meldt u dan nu aan. Aan deelnemerschap  zijn verschillende voordelen verbonden.

De meeste allergenen in voedsel zijn eiwitten of eiwitbestanddelen. Ingrediënten die eiwitten bevatten en die bekend staan als allergenen zijn bijvoorbeeld granen (gluten!), noten, en soja. In het geval van soja gaat het dus om de sojaeiwitten zoals bijvoorbeeld in sojamelk en tofu, niet om de sojaolie. Maar let op! Op deze regel bestaat een uitzondering en dat is arachideolie. Omdat pinda’s mogelijk sporen kunnen achterlaten in de arachideolie (pindaolie) is die olie wel tot allergeen bestempeld. Overigens geldt ditzelfde voor sesamolie, maar daar wordt vrijwel niet in gefrituurd.

Frituurvetten en frituuroliën bestaan vaak uit een mengsel van verschillende soorten olie en vet. Door het mengsel in de juiste verhoudingen toe te passen krijg je een eindproduct met optimale bakeigenschappen. Veel gebruikte oliën zijn zonnebloemolie, sojaolie, raapolie en palmolie, natuurlijke grondstoffen met elk verschillende eigenschappen. 

Om er voor te zorgen dat dichtbij maar ook in verre landen de teelt zo veel mogelijk plaatsvindt onder gunstige omstandigheden voor mens, dier en milieu zijn ronde tafels opgericht. Dit zijn wereldwijde overlegorganen waarbij vele partijen aangesloten zijn. Bij deze ronde tafels worden afspraken gemaakt over wat duurzame productie is en hoe die te waarborgen. De vetten- en oliënproducenten zijn aangesloten bij deze ronde tafels.

De prijs voor vloeibaar frituurvet kan iets hoger liggen dan die van vast frituurvet. Vast frituurvet gaat bovendien langer mee dan vloeibaar frituurvet of -olie. Toch is het gebruik van vloeibaar frituurvet de beste keuze want het is de gezonde keuze. Behalve dit gezondheidsvoordeel heeft vloeibaar frituurvet ook een aantal praktische voordelen. Vloeibaar frituurvet is:

  • van goede kwaliteit
  • eenvoudig in gebruik:
    • voorsmelten is niet nodig, vloeibaar frituurvet is snel op temperatuur
    • verversen kan bij lage temperatuur
  • goed houdbaar

Een vloeibaar frituurvet moet iets eerder worden vervangen dan vast frituurvet. Echter, er is inmiddels een uitgebreid assortiment vloeibare frituurvetten, verschillend in onder andere de levensduur. Hoe lang een frituurvet gebruikt kan worden is verder afhankelijk van hoe het gebruikt wordt. Filteren en verantwoord gebruik verlengt de levensduur van vloeibaar vet. Frituur daarom volgens de Spelregels Verantwoord Frituren, voor een optimaal resultaat .

Er is een uitgebreid assortiment vloeibare frituurvetten die verschillen in onder andere prijs, levensduur, smaak en hoeveelheid onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren zijn onder te verdelen in enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. Heeft u problemen met een vette aanslag in de pan, dan kan het helpen om te kiezen voor een vloeibaar frituurvet met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Kijk hiervoor op het etiket van de producten of vraag hiervoor uw frituurvetfabrikant om advies.