Er zijn drie soorten producten waarin je kunt frituren: frituurolie, vloeibaar frituurvet en vast frituurvet. Hoe meer onverzadigde vetzuren een frituurproduct bevat, hoe vloeibaarder het product en hoe gezonder de samenstelling. Vandaar dat kiezen voor vloeibaar frituurvet of -olie een verantwoorde keuze is en ook wordt aanbevolen door het Voedingscentrum.

Vloeibaar frituurvet

Vloeibaar frituurvet wordt gemaakt van plantaardige oliën. Door de speciale samenstelling is het zeer geschikt om mee te frituren. Bovendien is het rijk aan onverzadigde vetzuren en daarom een prima keuze. Vloeibaar frituurvet is net als olie vloeibaar bij kamertemperatuur. Het is daarom gemakkelijk en veilig in gebruik. Het wordt meestal verpakt in een kunststof fles, of voor de horeca in een zogenoemde bag-in-box of emmer.

Frituurolie

Oliën met een neutrale geur en smaak zijn geschikt om mee te frituren, zoals bijvoorbeeld sojaolie, zonnebloemolie of arachideolie (=pindaolie). Daarnaast is er ook speciale frituurolie verkrijgbaar. Dit is een mengsel van verschillende oliën. Oliën zijn rijk aan onverzadigde vetzuren en daarom een prima keuze.

Vast frituurvet

Vast frituurvet wordt meestal gemaakt van plantaardige oliën of het wordt gemaakt van dierlijk vet, zoals rundvet. Vast frituurvet bevat minder onverzadigde vetzuren dan vloeibaar frituurvet of olie. Vast frituurvet is in dozen verpakt, met daarin verschillende wikkels met blokken frituurvet.

Vloeibaar frituurvet en -olie zijn rijk aan onverzadigde vetzuren die het cholesterolgehalte verlagen. Een laag cholesterolgehalte, vooral een laag LDL- cholesterol, vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

Vloeibare frituurvetten en -oliën bestaan vaak uit een mengsel van verschillende soorten olie en vet. Veel gebruikte oliën zijn zonnebloemolie, sojaolie, raapolie en palmolie: natuurlijke grondstoffen met elk verschillende eigenschappen. Door het mengsel in de juiste verhoudingen toe te passen krijg je een eindproduct met optimale bakeigenschappen.

logo-verantwfriturenVeel cafetaria’s in Nederland serveren verantwoord gefrituurde frites en snacks. Bij deze cafetaria’s worden de frites en snacks gebakken in vloeibaar frituurvet. Je herkent ze vaak aan het groene logo van Verantwoord Frituren bij de deur. Deze cafetaria’s houden zich bovendien aan de Spelregels Verantwoord Frituren, spelregels die zorgen voor krokante en goudgele frites.