Een goed frietje, wat is dat eigenlijk? Het gaat om bakken met gevoel en precies de juiste dikte van de aardappel in combinatie met het juiste frituurvet of –olie en de juiste baktemperatuur en –tijd. Elke keer dat frituurvet wordt gebruikt, loopt de kwaliteit van het vet een beetje terug. De snelheid van kwaliteitsachteruitgang wordt voornamelijk bepaald door de temperatuur van het vet en de blootstelling daarvan aan de lucht. Veel factoren die allemaal te samen de kwaliteit bepalen van het frietje. Cafetariaondernemers hebben vaak door jarenlange ervaring hun weg hierin gevonden. Dat maakt dat professioneel bakken een voordeel biedt boven thuis bakken. Een goed gebakken frietje wordt bepaald door baktemperatuur en –tijd. Te heet, te kort, te koud of te lang bakken is desastreus. Het frietje wordt te vet of het vet kan gaan verbranden. De professionele cafetariaondernemer let dus goed op tijdens het bakken en ververst op tijd het vet. De Spelregels Verantwoord Frituren houden rekening met deze factoren. Cafetariaondernemers die meedoen aan de campagne houden zich daarom aan 8 spelregels die zorgen voor krokante en goudgele frites.
Image